markus-winkler-7iSEHWsxPLw-unsplash.jpg
markus-winkler-7iSEHWsxPLw-unsplash.jpg
markus-winkler-7iSEHWsxPLw-unsplash.jpg

10 tips voor een goede sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief kan lastig zijn. Hoe onderscheidt je jezelf? Welke zaken moet je wel benoemen en welke juist niet? In dit artikel geven wij je een aantal handvatten om een goede eerste indruk achter te laten. Hierdoor wordt de kans vergroot dat je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek!

 

Begin bij het begin

Beginnen bij het begin, dit klinkt natuurlijk logisch. Maar wat is dan eigenlijk een sollicitatiebrief? Dit is een brief waarin je schrijft dat je in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie binnen een organisatie. Alleen je CV opsturen is wat karig en met een aanvullende brief kun je een beter beeld van jezelf geven. In de brief vertel je kort wie je bent, wat je kunt en waarom JIJ de geschikte kandidaat bent voor de functie!

Ready?

Nu weet je precies wat een sollicitatiebrief is en wat je er in moet vermelden. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw sollicitatiebrief opvalt en niet direct in de prullenbak beland? Lees deze tips goed door!

Tip 1: Maak geen opsomming van je CV

Voorkom dat je alles gaat herhalen wat je al in je CV hebt vermeld! Een sollicitatiebrief is geen uitgeschreven CV, maar een toelichting van je motivatie. Zorg ervoor dat je de belangrijkste punten uit je CV toelicht die van belang zijn voor de functie. Houdt ten alle tijden ‘waarom?’ in gedachte. Waarom wil ik deze functie? Waarom heb ik deze opleiding gevolgd? Waarom wil ik bij dit bedrijf werken? Zet de werkgever centraal en leg uit waarom jij zijn team wilt komen versterken!

Tip 2: Lees de functieomschrijving goed door

Om een goede sollicitatiebrief te schrijven is het verstandig om vooraf de vacature nogmaals te lezen. Noteer de belangrijkste eisen en kenmerken en laat deze punten terugkomen in je brief. Let ook goed op de tone of voice van de vacature en pas hier jouw schrijfstijl op aan!

Tip 3: Kort maar krachtig

Het is aan te raden om korte zinnen te gebruiken. Dit leest makkelijker en hierdoor kan je makkelijker je boodschap overbrengen. Zorg ervoor dat je een logische zinconstructie gebruikt en dat zinnen maximaal één bijzin hebben.

Tip 4: Maak het persoonlijk

De aanhef ‘Geachte heer/mevrouw’ is niet meer van deze tijd. Richt je op de contactpersoon die jouw brief krijgt. Staat er bij de vacature geen naam vermeld? Neem dan contact op met de organisatie en achterhaal de naam van de contactpersoon. Dit heeft echter nog een voordeel, de kans bestaat nu namelijk dat de werkgever jouw naam kan herkennen!

Tip 5: Maatwerk is key

Zorg ervoor dat je altijd de werkgever centraal stelt en dat elke sollicitatiebrief die je verstuurt maatwerk is. Iedere werkgever is namelijk weer anders en verdient een andere aanpak. Je kunt ervan uitgaan dat bedrijven al genoeg standaard brieven krijgen en hierdoor kan jij dus uitblinken met je opmaat gemaakte sollicitatiebrief!

Tip 6: Alles moet ertoe doen

Wanneer je solliciteert op een marketingfunctie, dan is je ervaring als kassière niet relevant. In dit geval kun je kort benoemen wat je hebt geleerd in de omgang met klanten en hoe jij dit nu kunt gebruiken bij je toekomstige functie!

Tip 7: Waarom jij?

Laat duidelijk blijken waarom jij de perfecte persoon bent voor de functie. Toon aan met concrete voorbeelden dat je voldoet aan de eisen en de eigenschappen bezit die nodig zijn voor de desbetreffende functie!

Tip 8: Toon je enthousiasme

Een werkgever zoekt een kandidaat die net zo gedreven is als hijzelf. Toon niet alleen belangstelling voor de vacature, maar ook voor het bedrijf zelf. Pas hiermee wel op dat je niet overdrijft, dan komt het snel ongeloofwaardig over!

Tip 9: Wees origineel

Standaard zinnen van het internet gebruiken is niet slim als je wilt opvallen bij de werkgever. Wees origineel en laat zien wie jij nou echt bent. Als je succesvol wilt solliciteren moet de werkgever het gevoel krijgen dat je een mens bent van vlees en bloed! Wees eerlijk over je kwaliteiten en motivatie, dan is de kans van slagen het grootste!

Tip 10: Niet geheel onbelangrijk

De laatste tip die je zeker niet moet vergeten is je CV en sollicitatiebrief controleren op taal- en spelfouten. Lees je brief secuur van begin tot eind door en verbeter de fouten die je tegenkomt. Om er zeker van te zijn dat je echt geen fouten hebt gemaakt, laat je brief controleren door iemand die goed is in taal!

Heb je hulp nodig om een pakkende en originele sollicitatiebrief te schrijven? CPA Flex kan je hierbij helpen! Neem vrijblijvend contact met ons op en dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.