christina-wocintechchat-com-LQ1t-8Ms5PY-unsplash.jpg
christina-wocintechchat-com-LQ1t-8Ms5PY-unsplash.jpg

10 tips om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden

In een eerdere blog hebben we je al de handvatten gegeven om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Wanneer een werkgever of recruiter geïnteresseerd in je is en je vervolgens uitnodigt voor een gesprek, is dit de kans om jezelf echt goed te verkopen. Maar hoe doe je dat? In deze blog geven we je dé tips!

Tip 1: be prepared

Je wil natuurlijk voorkomen dat je te laat op je sollicitatiegesprek aankomt, want je hebt immers maar één kans voor een eerste indruk. Schijf in je agenda waar je moet zijn en met wie je het gesprek hebt. Woon je in de buurt van het bedrijf? Mooi, fiets of rij dan een aantal dagen van te voren eens langs! Mocht je hier geen tijd voor hebben, kun je het ook uitstippelen via Google Maps. Hierdoor weet je precies hoe lang het rijden is, maar zorg ervoor dat je ruim van te voren vertrekt! Onthoud; te laat komen, kan echt niet. Veel te vroeg overigens ook niet!

Tip 2: lees je in

Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komen over de functie en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Bekijk de website, maar ook hun social media kanalen. Ga op onderzoek naar wat anderen zeggen over het bedrijf op internet en doe een Google Search. Hierdoor sta je niet met mond vol tanden als je gesprekspartner je vraagt wat je van het bedrijf vindt.

Tip 3: maak een vragenlijstje

Door je goed voor te bereiden op de vragen die je kunt verwachten maak je een goede indruk. Zorg er ook voor dat je zelf ook een aantal vragen kunt stellen. Hiermee maak je een geïnteresseerde indruk.

Tip 4: bekijk je online zelf

Tegenwoordig zoeken recruiters en managers hun potentiële werknemers tegenwoordig ook op internet op. Doe dus een Google Search naar jezelf. Wat staat er van jou op internet? Zijn er foto’s die een potentiële werkgever beter niet kan zien? Zorg daarom dat je de boel afschermt of nog beter; zorg dat het niet online staat!

Tip 5: dress to impress

Zorg dat je ruim van te voren bedenkt wat je aantrekt naar het gesprek, zodat je eventueel nog tijd hebt om iets nieuws aan te schaffen. Kijk ook naar de cultuur binnen het bedrijf, is het formeel of juist informeel? Kleed je hier dan naar!

Tip 6: ruik je fris?

Je hebt je mooiste outfit aan getrokken en je haar zit goed, maar dan heb je precies knoflook gegeten. NEE! Zorg ook dat je fris ruikt. Dat wil zeggen dat je neutrale deodorant gebruikt en dat je niet uit je mond ruikt. Je kunt voor de zekerheid vlak voordat je het gesprek in gaat een pepermuntje nemen.

Tip 7: het gesprek begint eerder dan je denkt

Het gesprek begint niet pas op het moment dat je begint met praten. Zodra je door de deur naar binnen stapt, kan er al op je gelet worden. Wanneer je het terrein op komt dien je je netjes te gedragen, parkeer je auto netjes en spuug geen kauwgom op de grond. Je weet nooit hoeveel invloed de receptioniste heeft.

Tip 8: zet je telefoon uit

Je wil je volle focus bij het gesprek hebben en daarom is het belangrijk dat je vlak voor of tijdens het gesprek niet gestoord wil worden door een beller. Je reageert ook niet op berichtjes of social media updates. Je hebt maar één doel en dat is die baan!

Tip 9: wacht geduldig op je gesprekspartner

Soms moet je wel eens wachten op je gesprekspartner, laat je dan niet gek maken! Je bent niet voor niks uitgenodigd, ze willen je echt wel spreken! Soms kan het gebeuren dat een vergadering uitloopt of dat hij of zij net een belangrijk telefoontje heeft.

Tip 10: ga niet gelijk zitten

Wanneer jouw gesprekpartner je komt halen zal hij of zij je hoogstwaarschijnlijk meenemen naar een ruimte waar jullie rustig in gesprek kunnen. Ga in die ruimte niet meteen zitten, maar wacht tot jouw gesprekspartner aangeeft dat je kunt gaan zitten. Dit hoeft overigens niet verbaal. Als hij of zij gaat zitten, mag jij ook zitten!

CPA Flex helpt je graag door het sollicitatieproces heen. Heb je hulp nodig? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd voor je klaar en beantwoorden graag al je vragen!